Om loppet

Det karaktäristiska platåberget Billingen ligger alldeles i kanten av staden Skövde. Berget och dess omgivningar är ett populärt och välbesökt fritidsparadis med cykel- och skidspår, slalombacke, bad och fiskesjöar. Ett perfekt område för ett utmanande MTB-lopp. På toppen av berget ligger hotellet Billingehus och tävlingscentrum för Billingeracet.

Öglundaloopen är den första loopen på 2019 års Billingerace bana. Starten är belägen nere vid Arena Skövde. Efter starten väntar N.Bergvägen upp till Alphyddevägen, ett perfekt tillfälle att skaffa sig en bra position innan Caterpillarbacken. På toppen av Caterpillarbacken väntar bergspriset. Banan går sedan via Billingedepån, ut på stigarna ned mot Banvallen. Stigarna är en blandning av rotiga singletracks och motionsspår.

I backen ned mot den gamla ”Axvallabanan” finns det all anledning att ta det lite lugnt. Punkteringsrisken är mycket stor. Väl nere på banvallen väntar klungkörning i ett högt tempo, ned till Ljungstorp. I Ljungstorp är det en teknisk zon. Banvallen fortsätter ytterligare någon kilometer innan de grymma Öglundastigarna tar vid. Till årets race är Hallanvägen tillbaka igen och i slutet av den finns en delning där de som kör 34km viker av för att få en snällare bana. Övriga rekommenderas att ta det lugnt nedför berget mot Öglunda, här finns det en hel del stenar som gör punkteringsrisken stor. Efter de härliga stigarna väntar Öglundabacken. En riktig utmaning också för Eliten. Det gäller att ha bra ben om någon tänker rycka ifrån redan här.

Via Sjömossen och asfalten på Lerdalavägen väntar sedan de avslutande stigarna in mot Billingedepån. Billingedepån är belägen framför Hagenstugan och här serveras också ett fullt sortiment. Depån passeras av både Korta och Långa Billingeracet. Från Billingedepån är det ca 1 km till delningen mellan Korta och Långa Billingeracet. Delningen är flyttad, och är numera bakom speakertornet. Här går de Korta banorna i mål och Långa fortsätter ut på Rydsloopen.

Rydsloopen har i huvudsak samma sträckning som 2018. Efter Ryds grottor väntar den magiskt fina Vitsippestigen. Sedan fortsätter banan genom Rånna Naturreservat med en förändrad passage av sjukhuset via 1km på Rånnavägen ned till Rydsskogen. Här väntar Donkelostigen, Krokodilstigen och Rekordstigen innan nästa depå som är före Rekordstigen. Det innebär ca 18 km från Billingedepån. Tätt efter kommer den grymt härliga Endurostigen och vidare rakt ner till Järnvägen. Efter Järnvägen väntar Sand och Ljungstigen, Lillstigen och stigarna upp till Rydskullen. Sedan fortsätter banan genom Karstorp upp till Ulveksdepån. Ulveksdepån är välbehövlig och har fullt sortiment. Sedan väntar den 5 km långa avslutningen. Strupen med Strupporten på toppen är den sista utmaningen innan målgången. Väl i mål serveras liksom förra året varm mat.

Karta